1. ”Normal hud”

betyder väl balanserad, med andra ord en jämn nivå av olja (sebum) och fukt (naturliga fuktgivande faktorer). “Normal” (perfekt balanserad) hud är faktiskt en av de ovanligaste hudtyperna! De flesta av oss har olika typer, såsom oljig, torr, känslig eller kombinerad.

2. Oljig hud

har ett överskott av sebum, men inte nödvändigtvis av fukt. Kan ofta se ut och kännas blank, men sällan torr. Hur tar man hand om den? Även oljig hud behöver fukt! Det vanligaste misstaget man gör om huden känns oljig är att undvika återfuktande produkter. Allt handlar om balans! Använd en mild, balanserade duschcreme eller tvål och se till att återfukta huden efteråt. Välj en lättare lotion som ger din hud den fukt som behövs utan att addera fett/näring. Exfoliera regelbundet (en gång i veckan) för att hjälpa till att förnya hudcellerna och minimera risken för tilltäppta porer. På så vis balanserar du oljan och fukten.

3. Torr hud

saknar ofta lyster och kan kännas “för tight”, som om den är spänd. Torr hud har ett underskott av både fett och fukt. Hur tar man hand om den? Välj närande produkter, exempelvis duschgel eller duscholjor som hjälper till att bevara fukten. Använd en rikare kräm snarare än en lotion, då krämer ofta är fetare och adderar både den olja och fukt som torr hud saknar. Använd en mild skrubb, förslagsvis varannan vecka, för att minimera risken för tilltäppta porer. Och kom ihåg att det handlar om att hitta en bra balans.

4. Kombinerad hud

en kombination av balanserade områden och oljiga och/eller torra fläckar. Detta är den vanligaste hudtypen! Huden känns oftast bekväm i några områden på din kropp eller i ditt ansikte, medan andra områden känns feta eller torra. Vårda de olika områdena utefter vad de behöver.

5. Känslig hud

Känslig hud innebär hud som lätt blir röd, reagerar lätt på beröring, väder, produkter med mera. Den behöver lugnande produkter och omsorg. Duscha inte för varmt, välj barriärstärkande produkter och krämer som lugnar, och var uppmärksam på hur din hud reagerar. Det ska aldrig ge en känsla av obehag, sveda eller en brännande känsla.


Det finns enorma skillnader mellan hudtyper och hudtillstånd! Alla hudtyper kan hamna i ett tillstånd utanför dess “normala”. Även oljig hud kan bli känslig, exempelvis. Andra vanliga hudtillstånd är akne, eksem, solbränna, hormonförändringar, miljöombyte, kost, stress med mera.

Vi föds med variationer såsom pigment, tjocklek och typ av hud men vi kan alla uppleva olika tillstånd – såsom känslig hud. Genom att använda produkter som inte torkar ut din hud, skydda den från solen och återfukta den regelbundet kan du hjälpa till att hålla den balanserad och på så vis hjälpa den att skydda dig! Huden förändras med ålder, säsonger och livsstil. Därför borde din hudvård vara som din garderob – ändra eller anpassa den för att matcha säsongen och vad din hud behöver just nu

6 steg till en lyckad rakning

Läs mer