1. Preppa rätt

Förbered din hud innan du börjar raka dig för att minimera risken att du skär dig eller får inåtväxta hårstrån. Du ska aldrig, och jag menar aldrig någonsin, torr-raka. Börja alltid med att fukta både din hud och ditt hår i området som du vill raka. Det gör att din hud är fuktig, hårstråna är lättare att komma åt och att risken för irritation minskar. Min rekommendation är att raka dig medan du duschar eller efter ett bad – jag brukar personligen schamponera mitt hår först och sen, medan balsamet verkar, gå igenom min rakningsrutin.

2. Exfoliera regelbundet

Nästa tips är att exfoliera huden. Det minskar risken för att döda hudceller samlas mellan dina rakblad och hjälper också hyveln glida mot huden smidigare. Skrubba gärna kroppen innan du rakar dig snarare än efteråt. Då minskar du risken för irritation.

3. Glöm inte rakgel

Utöver fuktig hud och en skarp hyvel bör du också använda en rakgel för en nära och säker rakning. Produkter som är tillverkade för just rakning hjälper till att “lyfta” håret och ser även till att du kommer nära huden, samtidigt som de minimerar risken för onödiga skärsår och friktion – framför allt för dig med lite känsligare hud. Att du tydligare ser vart du rakat är bara ett plus!

4. Raka åt rätt håll

Känner du dig osäker på om du ska raka medhårs eller mothårs? Du är långt ifrån ensam. Men faktum är att det inte finns ett ”rätt” svar – det beror helt enkelt på vart på kroppen du rakar dig! Här kommer några tips:

  • Ben: Huden på benen är inte lika känslig som den i exempelvis armhålan. Därför kan du raka mothårs för att komma riktigt nära. Börja nerifrån fotknölarna och dra hyveln upp mot knät.
  • Armhålorna: Här är huden både tunnare och känsligare än benen och håret kan växa i olika riktningar. Raka gärna medhårs för en skonsam rakning och för att undvika inåtväxta strån.
  • Bikinilinjen: Här är huden tunn och håret grövre. Börja därför alltid med att raka medhårs för att undvika friktion och irritation; därefter kan du raka mothårs för en närmare rakning.

5. Ta hand om hyveln

Kom ihåg att använda en skarp och ren rakhyvel. Rengör dina blad ofta genom att skölja dem under rinnande vatten. På så vis riskerar du inte att hår och döda hudceller sticker ut mellan bladen och orsakar en ojämn rakning, eller till och med ett skärsår. När du har rakat klart sköljer du av din hyvel en sista gång, låter den lufttorka och förvarar den på en torr plats i badrummet. Enkelt!

6. Eftervård

Så, det är själva rakningsdelen. Du kanske tror att jag är klar nu, men jag har faktiskt några fler tips. Det är nämligen så att det du gör efter rakningen också har betydelse! Att inte ta hand om huden efter rakning kan resultera i att den känns torr och känslig. Använd en fuktgivande hudkräm för att mjukgöra din hud efteråt. Exfoliera gärna mellan rakningarna, minst en gång i veckan, och smörj in huden dagligen för att bibehålla den mjuka, lena känslan. Glöm inte att byta dina rakblad regelbundet så att de alltid är vassa och säkra att använda

5 fakta om hudtyper

Läs mer