Visst är den ganska fantastisk, din hud? När du föddes var den som en blank canvas, som bara väntade på att fyllas med allt det som är livet. Den bär dina minnen, reflekterar ditt välmående och förändras över tiden och med säsongerna.

Din hud är unik och vacker, precis som du.

Tre kvinnor som sitter på golvet och ler.

Vad är normalt?

Idag ser vi en större representation av olika kroppar, former och utseenden än någonsin förr i media. Men trots det känner endast en av fem kvinnor (20%) i Sverige att deras hudtyp* är representerad. Faktum är att:

  • Endast 1 av 5 kvinnor (20%) känner att deras hudtyp är representerad i reklam och media inom skönhet, mode och hälsa.
  • En tredjedel (33%) av Sveriges kvinnor mellan 18–49 år inte känner sig självsäkra i sin hud.
  • De vanligaste hudattributen bland svenska kvinnor är födelsemärken (81%), torrhet (78%), ärr (70%), celluliter (62%) och bristningar (59%).
Två kvinnor som sitter på golvet och ler.

Hudterapeutens Tips

Rakningsrutiner är, precis som hudtyper, väldigt personliga. Och vi vet att olika hudtyper kräver olika metoder. Men det är några som fungerar oavsett hudtyp. Här kommer hudterapeuten Dominika Newelskas bästa rakningstips och fakta om hud. "Normal hud som dermatologiskt begrepp betyder hud som har ett balanserat pH-värde. Men ”normal hud” är inte likvärdig med den vi ofta ser i skönhetsmagasin och reklamfilmer där prickar, ojämnheter och andra attribut ofta retuscherats bort. Uttrycket ”normal hud” kan överlag vara problematiskt då det indikerar att det även finns ”onormal hud” och så är inte fallet. All hud är normal och vacker, men olika hudtyper kräver olika typer av omsorg för att bli balanserad"

  • Dominika Newelska, auktoriserad hudterapeu
kvinna

Bildbank

*I undersökningen definierades ordet ‘hudtyp’ som hud som du upplever ser ut som din egen, exempelvis yttre attribut som ärr, celluliter, bristningar, eksem med mera – inte hudfärg. Undersökningen har genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av Gillette Venus. Den bygger på ca 1000 intervjuer, bland svenska kvinnor och är riksrepresentativ. Datainsamlingen genomfördes i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel, mellan 16–21 juni 2021.